Pravilno držanje trzalice

Pravilno držanje trazlicePravilno držanje trzalice je osnova i temelj za pravilno izvođenje ritmičkih i naprednijih lekcija za gitaru. Trzalicu držimo između prvog prsta (kažiprsta) i palca. Pravilo je da što veći dio trzalice držite lakše ćete njome upravljati. Pristisak na trzalicu nesmije biti prejak ni preslab, držeći trzalicu u laganom pritisku omogućuje vam veću fleksibilnost pri trzanju gore i dolje. Trzalica mora biti u okomitom položaju u odnosu na žice, te je dovoljno da je vrh trzalice pri hvatu vani nekih 5 - 8 mm (vidi sliku). Vrlo je vjerovatno da će vam trzalica ispadati pri sviranju, ali to je sasvim normalno dok ne dobijete osjećaj u držanju. Drugi, treći i četvrti prst su u ispruženom položaju. Također pokušajte svirati s različitim debljinama trzalica, primjetiti ćete da će vam neke biti ugodnije od drugih, zato je potrebno eksperimentirati s trzanjem.

Primjer položaja desne ruke i pravilno držanje trzalice. Nježnim naslanjanjem trećeg i četvrtog prsta na tijelo gitare dobivamo bolju koordinaciju prilikom trzanja, odnosno prsti se trebaju lagano držati u naslonjenom položaju kako bi se slobodno micali dok trzate žice.

Odaberi Lekciju :

Print Friendly and PDF

Pozicija prstiju na vratu


Pravilan položaj ruke i prstiju su temelj i osnova u daljnjem učenju gitare te uvelike utječu na kvalitetu same izvedbe. Pri pritisku žica na vrat zglobovi prstiju su u okomitom položaju u odnosu na vrat gitare, dakle nesmiju dodirivati ostale žice. Jedino u slučaju da tu žicu ili žice ne sviramo u tom hvatu ili akordu.

Pritisak na žicu je samo stvar osjećaja, dakle on nesmije biti prejak niti preslab nego dovoljno toliki da dobijemo "čisti" ton pri trzanju. Ukoliko pri sviranju žice nakon pristiska čujemo zujanje ili mutirani ton pokušajte jače stisnuti žicu i provjerite pravilnu poziciju prstiju.
Palac pokušajte uvijek držati u poziciji sredine vrata što će vam olakšati namještanje prstiju. Također je važno da dok obrađujete lekcije bilo one sa videa iz knjige krenete sporijim tempom i pritom pazite na točnost izvedbe, a ne brzinu. Na brzini je radi postepeno, odnosno kad svladate vježbu u sporom tempu pokušajte tempo malo ubrzati, ali uvijek vodite računa na točnost i kvalitetu izvedbe.

Odaberi Lekciju :

Print Friendly and PDF

Pravilno držanje gitare

Pravilno držanje gitare je jedan od bitnijh lekcija za kvalitetniju izvedbu. Ispravan položaj tijela pri držanju gitare također je važan za našu kičmu i mišiće, kojima loš položaj držanja može uzokovati mnogo problema i komplikacija. Ako kupujete gitaru djetetu, morate uzeti u obzir veličinu gitare s obzirom na njegov uzrast. Postoje više veličina gitara, dakle 1/4, 1/2, 3/4 i 4/4 što je normalna veličina. Modeli 1/4 do 3/4 su veličine namjenjene za djecu, sve ovisno o njihovoj visini.
Gitara se svira u sjedećem ili stajaćem položaju, naravno stolica mora biti primjerena uzrastu svirača i ne smije imati bočne naslone za ruke. Većina gitarsta preferira "barske" stolice ili bubnjarske stolice koje su također udobne i praktične, najbitnija stvar je da vam je udobno.

Puno početnika ima problema s "klizanjem" gitare prilikom sviranja. Postoje par načina da se to izbjegne, prvi način je korištenje stolčića ili stalka za lijevu nogu. Stolčić ima mogućnost reguliranja visine koja vam najbolje odgovara, dakle lijevu nogu postavite na stolčić punim stopalom i udubljeni dio gitare naslonite na lijevu nogu i time sprječavate klizanje gitare. Ovaj način sviranja je popularan kod sviranja klasičnih gitara u glazbenim školama i klasičnoj glazbi.






















Nisu sve gitare jednakog oblika, zato se ne mogu sve jednako držati. Drugi način držanja se najčešće koristi kod sviranja akustičnih gitara. Pri ovom držanju ne koristimo stolčić ili stalak za nogu nego su noge u normalnom položaju i punim stopalom na podu ili prekrižene, odnosno noga preko noge. Pri sjedenju udubljeni dio gitare naslonimo na desnu nogu.

Treći način držanja je u uspravnom položaju. Za uspravno držanje potreban je remen koji prikopčamo na zakačku gitare. Ovakav način držanja je najpopularniji za elekrične gitare, ali uz pravilan odabir remena u ovom položaju možemo držati i akustičnu i klasičnu gitaru.

Obratiti pažnju na sljedeće :

  • Nemojte popustiti remen previše - ako je gitara postavljena prenisko, recimo do koljena ima ćete problema s ispravnim postavljanjem prstiju na vratu gitare. Što će vam otežati sviranje i vjerovatno utjecati na kvalitetu izvedbe.
  • Podlaktica mora biti u položaju prema van, odnosno prema gornjem kutu gitare što omogućava da se ruka prirodno i glatko kreće po žicama.
  • Nemojte biti pogrbljeni preko gitare nego budite u prirodnom uspravnom položaju
Print Friendly and PDF

Dobri savjeti za početak...

Prije nego krenete s lekcijama, evo par dobrih svjeta :

1. Organizirajte si vrijeme za vježbu, dakle trebalo bi svaki dan vježbati min. 30 minuta
2. Vježbe učite polagano i točno
3. Pokušajte prilagoditi ritam 
Print Friendly and PDF

O Gitarama...

Gitara je žičani instrument s tipično 6 žica, zvuk proizvodimo okidanjem (trzanjem) žica trzalicom ili prstima desne ruke (za dešnjake) dok lijevom vršimo pritisak na žice ne vratu čime dobivamo različite tonove.

AKUSTIČNA GITARA


Akustična gitara ima otvorenu komoru (rezonantnu kutiju), dakle zvuk koji dolazi od vibracija žica ulazi u komoru gdje se taj isti zvuk tada pojačava. Postoji mnogo vrsta akustičnih gitara, ali u osnovi standardni modeli nemaju CUTAWAY (urez na rezonatnoj kutiji) koji omogućava sviranje ili bolje reći dostizanje najviših tonova pri sviranju na vratu gitare, standardni modeli sa svake strane imaju tri mašinice za zatezanje žica na glavi gitare, imaju zaštitu na rezonatnoj kutiji od oštećenja od trzanja tkz. pick guard, te zakačku na donjoj strani tijela za remen, gornja strana remena se kod standardnim modela u većini slučajeva vezuje za prostor između vrata i glave gitare.


KLASIČNA GITARA

Klasične ili španjolske gitare kako ih popularno zovu, jako slične akustičnim modelima, razlika je što su im je tijelo nešto manje od akustičnih, imaju nešto širi vrat i žice su od najlona kako bi se dobio nježan i topao zvuk. Isključivo se koriste u klasičnoj i etno glazbi ali naravno mogu se naći mogu i na popularnim snimkama gdje daju poseban štih svojim toplim zvukom. Popularizaciju klasična gitara može zahvaliti flamenco gitari koja je skoro identična u izradi, ali ima malo jači zvuk. Iako je prvenstveno zamišljena kao solistički instrument , nerijetko se koristi kao pratnja, u nas jako je popularna u klapama.


ELEKTRIČNA GITARA

Električna gitara ima žice slične akustičnoj gitari, dakle metalne. Budući da električna gitara nema rezonantnu kutiju kao akustična žice ne proizvode glasan zvuk nego se koristi elektronski pick-up ili populatno zvan magnet koji pretvara vibraciju žica u električni signal (struju). Jačina signala ovisi o jačini trzaja. Signal koji dolazi u pick-up putuje kroz gitarski kabel prema pojačalu gdje se pretvara u zvuk koji čujemo kroz zvučnik pojačala.
Print Friendly and PDF

Dobro došli ...

Pozdrav svim gitaristima i onima koji će to tek postati. Ovaj blog prvenstveno je najmjenjen za početnike i one koji se tek upuštaju u svijet gitare i prije nego što krenemo naoružajte se s puno strpljenja jer će strpljenje i disciplina biti temelj vašeg učenja. Vjerovatno ste oduvijek željeli naučiti svirati gitaru, ali nikako da krenete ? Nadam se da će ovaj blog biti razlog za početak vaše avanture u svijetu gitare... Na ovom blogu naučiti ćete sve što vam je potrebno za dobar početak, kroz lekcije obraditi ćemo teme kako držati gitaru, trzalicu, upoznati ćemo dijelove gitare, akorde, skale...itd. Web ima velik broj resursa za učenje sviranja gitare, možete naučiti kako svirati pjesme, kako popraviti slomljeni instrument, kako koristi ljestvice... Problem je, što u moru tih lekcija gitare jako je malo lekcija na raspolaganju onima koji su u potrazi za objašnjenjima za potpune početnike. Dakako ima odličnih lekcija ali ili su na engleskom što nekim otežava razumijavanje objašnjenja autora ili su prenapredne za početnika.
Print Friendly and PDF