O Gitarama...

Gitara je žičani instrument s tipično 6 žica, zvuk proizvodimo okidanjem (trzanjem) žica trzalicom ili prstima desne ruke (za dešnjake) dok lijevom vršimo pritisak na žice ne vratu čime dobivamo različite tonove.

AKUSTIČNA GITARA


Akustična gitara ima otvorenu komoru (rezonantnu kutiju), dakle zvuk koji dolazi od vibracija žica ulazi u komoru gdje se taj isti zvuk tada pojačava. Postoji mnogo vrsta akustičnih gitara, ali u osnovi standardni modeli nemaju CUTAWAY (urez na rezonatnoj kutiji) koji omogućava sviranje ili bolje reći dostizanje najviših tonova pri sviranju na vratu gitare, standardni modeli sa svake strane imaju tri mašinice za zatezanje žica na glavi gitare, imaju zaštitu na rezonatnoj kutiji od oštećenja od trzanja tkz. pick guard, te zakačku na donjoj strani tijela za remen, gornja strana remena se kod standardnim modela u većini slučajeva vezuje za prostor između vrata i glave gitare.


KLASIČNA GITARA

Klasične ili španjolske gitare kako ih popularno zovu, jako slične akustičnim modelima, razlika je što su im je tijelo nešto manje od akustičnih, imaju nešto širi vrat i žice su od najlona kako bi se dobio nježan i topao zvuk. Isključivo se koriste u klasičnoj i etno glazbi ali naravno mogu se naći mogu i na popularnim snimkama gdje daju poseban štih svojim toplim zvukom. Popularizaciju klasična gitara može zahvaliti flamenco gitari koja je skoro identična u izradi, ali ima malo jači zvuk. Iako je prvenstveno zamišljena kao solistički instrument , nerijetko se koristi kao pratnja, u nas jako je popularna u klapama.


ELEKTRIČNA GITARA

Električna gitara ima žice slične akustičnoj gitari, dakle metalne. Budući da električna gitara nema rezonantnu kutiju kao akustična žice ne proizvode glasan zvuk nego se koristi elektronski pick-up ili populatno zvan magnet koji pretvara vibraciju žica u električni signal (struju). Jačina signala ovisi o jačini trzaja. Signal koji dolazi u pick-up putuje kroz gitarski kabel prema pojačalu gdje se pretvara u zvuk koji čujemo kroz zvučnik pojačala.
Print Friendly and PDF