Akordi za gitaru : Što su akordi ?

Što su akordi za gitaru i kako se sviraju naučiti ćemo u ovom postu. Akord u teoriji glazbe označava tri ili više tonova različite visine koji zvuče istodobno, ili odvojeno ako pritom ostavljaju dojam suzvučnosti. Najčešće su to skupine od tri tona različite visine koje se tvore dodavanjem terca na toniku. Vaše učenje akorda biti će ipak nešto jednostavnije za shvatiti pošto ćemo objasniti kako koristiti simbolički prikaz ili popularno nazvane dijagrame hvatova akorda na vratu gitare.
Dijagram je vizualni prikaz hvata akorda na gitari. Ovaj simbolički prikaz je prilično jednostavan, okomite crte predstavljaju žice, a vodoravna polja su pragovi (polja) gitare. Na svakom dijagramu su označena mjesta sa brojevima (brojevi se odnose na prste). Brojevi nam označavaju pozicije prstiju, odnosno gdje na vratu gitare moramo postaviti određeni prst da bi dobili željeni akord. Ako u dijagramu akorda imam oznaku "X" to znači da u tom akordu ne sviramo tu žicu.




 Kakvi akordi postoje ?

Postoji mnogo skupina akorda, ali oni osnovni su :
  • durski kvintakordi (oznaka : veliko štampano slovo)
  • molski kvintakordi (oznaka : veliko štampano slovo s oznakom "m")
  • dominantni septakordi (oznaka : veliko štampano slovo i broj 7)

Akordi su jedna od osnovnih stvari koje želite naučiti što je prije moguće. Nevjerovatno je koliko pjesama možete naučiti sa znanjem samo nekoliko osnovnih akorda za gitaru, tako da će vam se vrijeme uloženo u učenje osnovnih akorda svakako jako brzo isplatiti. U gornjem tekstu smo naveli da svaki akord ima svoj dijagram ili grafikon prikazan na slici. Na slikama ispod je prikazano kako izgledaju neki od hvatova s dijagrama na vratu gitaru.





E dur 
Akord E dur sastoji se od tonova E B G#. Prvi prst postavite na prvo polje treće (G) žice, drugi prst postavite na drugo polje pete (A) žice i treći prst postavite na drugo polje četvrte (D) žice. U ovom akordu žice E,B i e sviraju se prazne. 



Em (E mol)  
e mol, e moll akord, e mol guitar
Akord E mol sastoji se od tonova E B G. Za hvat ovog akorda koristimo dva prsta (2. i 3.). Drugi prst postavite na drugo polje pete (A) žice i treći prst postavite na drugo polje četvrte (D) žice. Žice E, G, B i e sviraju se prazne. Kao i kod E dura i u ovom akordu sviramo sve žice zajedno. 


E7 
e7 akord, e 7 akord, akord e 7 gitara, e7 ackord
Akord E7 (čitaj : E sedam) sastoji se od tonova E B D G#. Za ovaj hvat akorda koristimo dva prsta (1. i 2.). Prvi prst postavite na prvo polje treće (G) žice, a drugi prst postavite na drugo polje pete (A) žice. Žice E, D, B i e sviraju se prazne.



Em7
Em7 akord
Akord Em7 (čitaj : E mol sedam) sastoji se od tonova E B G D. Za ovaj hvat akorda koristimo tri prsta (2., 3. i 4.). Drugi prst postavite na drugo polje pete (A) žice, treći prst postavite na drugo polje četvrte (D) žice i četvrti prst postavite na treće polje druge (B) žice. Žice E, G i e sviraju se prazne. U ovom dijagramu je prikazana alternativna verzija Em7 akorda koja se češće koristi u pjesmama od verzije prikazane na gornjoj slici. Dakle radi se o istom akord sviranom u različitom hvatu. Pokušajte naučiti obje verzije i iskoristite onu koja vam najviše odgovara u pjesmi koju svirate. 

B7
b7 akord, b7 akord za gitaru
Akord B7 sastoji se od tonova B D# A F#. Za ovaj hvat akorda koristimo četiri prsta (1., 2., 3., i 4.). Prvi prst postavite na prvo polje četvrte (D) žice, drugi prst postavite na drugo polje pete (A) žice, treći prst postavite na drugo polje treće (G) žice i četvrti prst postavite na drugo polje prve (e) žice. U ovom akordu ne sviramo žicu E, dok žicu B svirajte praznu. 

A
a dur, a dur gitara,
Akord A dur sastoji se od tonova A E C# E. Za ovaj hvat akorda koristimo tri prsta (1., 2. i 3.).  Prvi prst postavite na drugo polje četvrte (D) žice, drugi prst postavite na drugo polje treće (G) žice) i treći prst postavite na drugo polje druge (B) žice. Žice A i e sviraju se prazne. 



A7
Akord A7 sastoji se od tonova A E C# G. Za ovaj hvat koristimo dva prsta (1. i 2.). Prvi prst postavimo u barre položaj, dakle na drugo polje preko prve, druge, treće i četvrte žice (D, G, B i e), dok drugim prstom hvatamo treće polje na prvoj (e) žici. Žicu A sviramo praznu. Ovaj hvat je alternatina verzija A7 hvata koja se dosta često koristi u blues glazbi. Pokušajte naučiti obje verzije A7 akorda, dakle prvu verziju sa dijagrama gornje slike i verziju s barre hvatom.

C dur
C dur, c dur gitara, akord c dur gitara, c dur guitar, c akord za gitara, akordi za gitaru cKod sviranja C dur akorda imajte na umu da ne sviramo 6-u (E) žicu, ukoliko je probate odsvirati zajedno s ostalim tonovima u ovom akordu primjetiti ćete da bas ton koji proizvodi 6 (E) žica iskače iz ove forme, odnosno "zamućuje" cijelu sliku akorda. Stoga vam preporučam da vodite računa kad u dijagramu ili grafikonu akorda vidite oznaku "X" na određenoj žici, dakle to znači da tu žicu ne sviramo u tom određenom akordu. Vratimo se na akord C-DUR, najteže u ovom akordu je paziti, odnosno "dobiti" da nam prsti kojima vršimo pritisak na žice NE dodiruju druge žice, koje su namjenjene da se sviraju "prazne". Dakle pravilan položaj prstiju je najbitnija stvar kod savladavanja ovog akorda, ukoliko niste pročitali članak pravilan položaj prstiju svakako to napravite.

G dur
g dur, g dur gitara, g dur guitar
Dakle ovo je "školska" najosnovnija verzija G dur akorda. U ovom akordu sviramo se žice. Postoji još jedna alternativna verzija G-dura koju gitaristi radije koriste od osnovne verzije, a razlog je što druga verzija zvuči "punije" i bogatije od osnovne verzije. Dakle u drugoj verziji dodajemo samo jedan ton u osnovni G-dur akord (ton D na B žici). Dakle, treći prst postavljamo na 3 polje B žice (D ton), a mali prst ide na mjesto trećeg prsta, odnosno na 3 polje E žice (G ton). Pokušajte odsvirati i primjetiti ćete razliku.

Odaberi Lekciju :

Print Friendly and PDF