Lekcije za gitaru : Zagrijavanje na pravi način... 1 dio

Svi znamo da je korištenje i vježbanje odgovarajućih tehnika sviranja bitno. Međutim, primjetio sam iz promatranja vlastitih učenika da nemaju rutinu pravilnog zagrijavanja. Većina ih prvih par minuta svira akorde, te naglo odlaze izvođenje kompleksnijih i složeniji jazz ili klasičnih skladbi. Iako se to zanemaruje, potrebno je određeno vrijeme da vaši mišići i tetive "zagriju" prije izvođenja složenijih skladbi, jer je bilo slučajeva gdje je dolazilo do ozljeda što vam u kasnijem sviranju može donijeti dodatnih problema. Evo nekoliko savjeta koji bi mogli biti korisni :

  • Prije nego uopće dođete u dodir s gitarom potrebno je napraviti nekoliko vježba istezanja sa svojim rukama. Upamtite sviranje gitare uključuje više od samih prstiju i zglobova, tu su podlaktica, lakat i ramena koja također igraju veliku ulogu. Neću ići u detalje kakve vrste vježba da radite, svaka vježba rastezanja i razgibavanja prstiju, zglobova, ramena itd... je dobro došla.


  • Ukoliko svirate ili vježbate u hladnom okruženju, zagrijte ruke prije nego što uopće krenete vježbati. Vjerovatno ste primjetili kako je teško pomicati ili premještati ruku, a posebno prste kad su hladni. Ukoliko se ruka i prsti prvailno ne zagriju može doći do ozljeda mišića i tetiva. Dakle zagrijavajte ruke postepeno prije vježbe. 


  • Nema potrebe svirati vježbe brzo tokom zagrijavanja. Neka zagrijavanje sviranja traje bar 15-20 minuta, a brzinu tokom vježbanja gradite postepeno. Čak i velika gitaristička imena prije nastupa obave zagrijavanje čak do 60 minuta, odnosno dok ne dostignu željenu brzinu i osjećaj u prstima. Nedavno sam pročitao intervju u kojem oba gitarista Slayer-a rade zagrijavanje više od sata da dođu u svoje top stanje za nastup. 
Ja jednostavno ne mogu navesti važnost pravilnog zagrijavanja, ukoliko vam postane rutina (a nadam se) shvatiti ćete s vremenom kad se to počne odražavati na kvalitetu vašeg sviranja. Tada ćete "izvlačiti" najbolje iz gitare.

Print Friendly and PDF