Pravilno držanje gitare

Pravilno držanje gitare je jedan od bitnijh lekcija za kvalitetniju izvedbu. Ispravan položaj tijela pri držanju gitare također je važan za našu kičmu i mišiće, kojima loš položaj držanja može uzokovati mnogo problema i komplikacija. Ako kupujete gitaru djetetu, morate uzeti u obzir veličinu gitare s obzirom na njegov uzrast. Postoje više veličina gitara, dakle 1/4, 1/2, 3/4 i 4/4 što je normalna veličina. Modeli 1/4 do 3/4 su veličine namjenjene za djecu, sve ovisno o njihovoj visini.
Gitara se svira u sjedećem ili stajaćem položaju, naravno stolica mora biti primjerena uzrastu svirača i ne smije imati bočne naslone za ruke. Većina gitarsta preferira "barske" stolice ili bubnjarske stolice koje su također udobne i praktične, najbitnija stvar je da vam je udobno.

Puno početnika ima problema s "klizanjem" gitare prilikom sviranja. Postoje par načina da se to izbjegne, prvi način je korištenje stolčića ili stalka za lijevu nogu. Stolčić ima mogućnost reguliranja visine koja vam najbolje odgovara, dakle lijevu nogu postavite na stolčić punim stopalom i udubljeni dio gitare naslonite na lijevu nogu i time sprječavate klizanje gitare. Ovaj način sviranja je popularan kod sviranja klasičnih gitara u glazbenim školama i klasičnoj glazbi.






















Nisu sve gitare jednakog oblika, zato se ne mogu sve jednako držati. Drugi način držanja se najčešće koristi kod sviranja akustičnih gitara. Pri ovom držanju ne koristimo stolčić ili stalak za nogu nego su noge u normalnom položaju i punim stopalom na podu ili prekrižene, odnosno noga preko noge. Pri sjedenju udubljeni dio gitare naslonimo na desnu nogu.

Treći način držanja je u uspravnom položaju. Za uspravno držanje potreban je remen koji prikopčamo na zakačku gitare. Ovakav način držanja je najpopularniji za elekrične gitare, ali uz pravilan odabir remena u ovom položaju možemo držati i akustičnu i klasičnu gitaru.

Obratiti pažnju na sljedeće :

  • Nemojte popustiti remen previše - ako je gitara postavljena prenisko, recimo do koljena ima ćete problema s ispravnim postavljanjem prstiju na vratu gitare. Što će vam otežati sviranje i vjerovatno utjecati na kvalitetu izvedbe.
  • Podlaktica mora biti u položaju prema van, odnosno prema gornjem kutu gitare što omogućava da se ruka prirodno i glatko kreće po žicama.
  • Nemojte biti pogrbljeni preko gitare nego budite u prirodnom uspravnom položaju
Print Friendly and PDF