Gitara za početnike i kupovina gitare za početnike

Kupovina gitare za početnike može biti vrlo uzbudljiva ali i frustrirajuća ukoliko niste napravili "domaću zadaću" i informirali se o vrstama gitara. Ukoliko to niste do sada obavili svakako pročitajte ovaj članak. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći koju gitaru kupiti i za što se odlučiti:

Akustična ili električna gitara :

Odredite treba li Vam akustična ili električna gitara. Vaša odluka će se uvelike temeljiti na vrsti glazbe koju želite naučiti. Ako se više skloni rock ili metal glazbi, električna gitara je svakako pravi izbor. Ako vas više interesira pop, klasična ili folk glazba onda bi akustična gitara bila svakako bolja opcija. Općenito, akustične i klasične gitare su pogodnije za početnike iz više razloga, a glavni razlog i u većini slučajeva presudan je što su cijenom mnogo jeftinije od električnih gitara i samim tim pristupačnije svima.

Nova ili polovna gitara

Koju gitaru kupiti : novu ili polovnu ? Odgovor na ovo pitanje će ovisiti o financijama i kvaliteti gitare koju želite kupiti. Prednosti kupovine nove gitare je u tome što ste sigurni da ste prvi vlasnik i možete biti sigurni da je instrument u savršenom stanju, kako tehnički tako i optički. Također treba spomenuti da je tu i jamstvo, koje je vrlo ohrabrujuća i motivirajuća činjenica za svakog kupca. Loša strana kod kupovine nove gitare naprosto nema osim činjenice da su skuplje. S druge strane, kupovina polovne gitare će sigurno biti povoljnija varijanta, ali često je slučaj da ljudi precjenjuju vlastiti instrument. Ako se odlučite za kupovinu polovne gitare istražite njenu stvarnu vrijednost i svakako provjerite i isprobajte instrument prije kupovine. Ili još bolje, povedite nekog prijatelja ili znanca koji se razumije u gitare ili je dugogodišnji gitarist da vam da stručno mišljenje o gitari prije nego se konačno odlučite oko kupovine. Također imajte na umu da pri kupovini polovne gitare nema jamstvenog lista i zato je jako važno gitaru dobro provjeriti.

Marke i modeli gitara 

Postoje mnoge marke i modeli gitara dostupnih na tržištu, zato probajte istražiti model prije nego se odlučite za određenu gitaru, konzultirajte se s prodavačem ili učiteljem oko gitare i modela. Pitajte sve što vam nije jasno i uzmite u obzir preporuke oko određenim modela. Imajte na umu koje su vaše potrebe oko instrumenta jer time ćete si olakšati konačni izbor. Naravno financije igraju glavnu ulogu u odabiru modela i marke, ali i veličinu same gitare treba uzeti u obzir ukoliko je gitara namjenjena za djecu. 
 
Veličine gitara za djecu 

Veličina 1/4 - od 2 do 5 godina starosti
Veličina 1/2 - od 5 do 8 godina starosti
Veličina 3/4 - od 8 do 12 godina starosti
Veličina 4/4 - od 12 pa na dalje

gitara za početnike, gitare za početnike, dječja gitara, koju gitaru kupiti
1/4                   1/2                    3/4                          4/4
 

Ako ste odrasla osoba, svakako kupite model normalne veličine, odnosno 4/4. U koliko je gitara namjenjena za djecu ponuđene su tri veličine ovisno o dobi djeteta : 1/4, 1/2, 3/4 i 4/4. Kad su u pitanju modeli i marke gitara ključna riječ ovdje je istraživanje i skupljanje informacija.

Također sastavio sam noviji i detaljniji članak na temu "koju gitaru kupiti za početnika", članak možete pogledati ovdje, nadam se da će vam pomoći u odabiru vaše nove gitare.
Print Friendly and PDF