Akustične i klasične gitare

Akustične i klasične gitare imaju otvorenu komoru (rezonantnu kutiju), dakle zvuk koji dolazi od vibracija žica ulazi u komoru gdje se taj isti zvuk tada pojačava. Postoji mnogo vrsta akustičnih gitara, ali u osnovi standardni modeli     nemaju CUT AWAY (urez na rezonatnoj kutiji) koji omogućava sviranje ili bolje reći dostizanje najviših tonova pri sviranju na vratu gitare, standardni modeli sa svake strane imaju tri mašinice za zatezanje žica na glavi gitare, imaju zaštitu na rezonatnoj kutiji od oštećenja od trzanja tkz. pick guard, te zakačku na donjoj strani tijela za remen, gornja strana remena se kod standardnim modela u većini slučajeva vezuje za prostor između vrata i glave gitare.


akustične gitare, akustična gitara
Akustična gitara s CUT AWAY (urez na rezonantnoj kutiji)
Naravno postoje razlike između akustične i klasične gitare. Prva i najuočljivija razlika su žice na gitari, odnosno kod akustične gitare imamo šest metalnih žica, dok kod klasične gitare imamo šest najlonskih (plastičnih) žica. Pri kupovini gitare za početnike svakako bi trebalo obratiti pozornost na žice. Svakom početniku se preporuča da krene svirati gitaru s plastičnim (najlonskim) žicama, odnosno da krene s klasičnom gitarom. Zašto? Žice za klasičnu gitaru su puno mekše, laganije za pritisak, tenzija žica je drastično slabija od akustične gitare što olakšava sviranje. Pogotovo bi o tome trebalo voditi računa kad se kupuje gitara za djecu. Jagodice (koža) na vrhu prstiju s kojom vršimo pritisak žice na vrat gitare su jako mekane, zato svakako za početak krenuti s plastičnim (najlosnkim) žicama, prsti će vam biti zahvalni !


klasična gitara, klasične gitare
Klasična gitara s CUT AWAY (urez na rezonantnoj kutiji)
Klasična gitara ili španjolska gitara kako ih popularno zovu, osim manjeg tijela od akustične gitare ima širi i kraći vrat gitare što u konačnici daje veći prostor među samim žicama, dok akustične gitare imaju tanji i duži vrat. Vrat klasičnih gitara se tokom godina adaptirao glazbenicima i u finalnom izdanju ostao na toj standardnoj širini do dan danas. Razmak između žica i širina je predviđena i adaptirana FINGER STYLE tehnici sviranja, odnosno sviranju prstima, dakle više prostora, ugodnije sviranje. Također treba napomenuti da se vrat klasične gitare sastaje sa tijelom (rezonantnom kutijom) na 12 polju, dok kod akustične gitare na 14 polju.

Print Friendly and PDF