Kromatski štimer - postupak štimanja

Postupak štimanja gitare sa kromatskim štimerom nastavak je prijašnjeg članka u kojem smo obradili osnove koje je potrebno savladati da biste štimer koristili na ispravan način, pa ukoliko niste svakako pročitajte članak štimer za gitaru
Za postupak štimanja koristiti ću akustičnu gitaru i kromatski štimer kojeg ću postaviti na postavku štimanja s mikrofonom.

POSTUPAK ŠTIMANJA

1.E žica (najtanja) - 329.6 Hz

kromatski štimer, štimanje gitare, gitara štimanje, kako naštimati gitaruNakon trzanja 1.E žice, kromatski štimer pokazuje da se intonacija žice nalazi na tonu F# točnije na frekvenciji 361.0 Hz što je po kromatskoj ljestvici cijeli ton više od E tona. Žicu je u ovom slučaju potrebno opustiti.
C C# D D# E F F# G G# A A# B







kromatski štimer, štimanje gitare, gitara štimanje, kako naštimati gitaruNakon opuštanja 1.E žice za otprilike 1/2 okretaja dobivamo E ton, te dodatnim laganim okretajima (fino štimanje) centriramo frekvenciju, odnosno pokazatelj na 329.6 Hz (sredinu), što znači da je 1.E žica uštimana te možemo krenuti na sljedeću žicu.

C C# D D# E F F# G G# A A# B




2.B žica - 246.9 Hz

kromatski štimer, štimanje gitare, gitara štimanje, kako naštimati gitaruNakon trzanja 2.B žice,  kromatski štimer pokazuje da se intonacija žice nalazi na tonu A# točnije na frekvenciji 234,9 Hz što je po kromatskoj ljestvici pola ton niže od B tona. Žicu je u ovom slučaju potrebno zategnuti.
C C# D D# E F F# G G# A A# B






kromatski štimer, štimanje gitare, gitara štimanje, kako naštimati gitaruNakon što smo 1.E žicu zategnuli za otprilike 1/3 okretaja dobivamo B ton, te dodatnim laganim okretajima (fino štimanje) centriramo frekvenciju, odnosno pokazatelj na 246,9 Hz (sredinu), što znači da je 2.B žica uštimana te možemo krenuti na sljedeću žicu.

C C# D D# E F F# G G# A A# B




 3.G žica - 196.0 Hz

kromatski štimer, štimanje gitare, gitara štimanje, kako naštimati gitaruNakon trzanja 3.G žice, kromatski štimer pokazuje da se intonacija žice nalazi na tonu G točnije na frekvenciji 192,9 Hz što je po kromatskoj ljestvici točan ton u kojem želimo uštimati žicu. Žicu je u ovom slučaju potrebno minimalno zategnuti.
C C# D D# E F F# G G# A A# B






kromatski štimer, štimanje gitare, gitara štimanje, kako naštimati gitaruNakon što smo 3.G žicu minimalno zategnuli, dobivamo G ton na točnoj frekvenciji 196.0 Hz, što znači da je 3.G žica uštimana te možemo krenuti na sljedeću žicu.

C C# D D# E F F# G G# A A# B






4.D žica - 146.8 Hz

kromatski štimer, štimanje gitare, gitara štimanje, kako naštimati gitaru
Nakon trzanja 4.D žice, kromatski štimer pokazuje da se intonacija žice nalazi na tonu A# točnije na frekvenciji 117.8 Hz što je po kromatskoj ljestvici dva tona niže od D tona. Žicu je u ovom slučaju potrebno zategnuti.
A A# B C C# D D# E F F# G G#






kromatski štimer, štimanje gitare, gitara štimanje, kako naštimati gitaruNakon što smo 4.D žicu zategnuli za otprilike 1 i 1/2 okretaja dobivamo D ton, te dodatnim laganim okretajima (fino štimanje) centriramo frekvenciju, odnosno pokazatelj na 146.8 Hz (sredinu), što znači da je 4.D žica uštimana te možemo krenuti na sljedeću žicu.

A A# B C C# D D# E F F# G G#





5.A žica - 110 Hz

kromatski štimer, štimanje gitare, gitara štimanje, kako naštimati gitaruNakon trzanja 5.A žice, kromatski štimer pokazuje ton G# 102.1 Hz što je ako pogledamo kromatsku ljestvicu pola tona niže od A tona. Dakle, žicu je potrebno zategnuti pola tona više do tona A.

C C# D D# E F F# G G# A A# B

kromatski štimer, štimanje gitare, gitara štimanje, kako naštimati gitaru
Nakon zatezanja 5.A žice za otprilike 1/3 okretaja dobivamo A ton, te dodatnim laganim okretajima (fino štimanje) centriramo frekvenciju, odnosno pokazatelj na 110 Hz, što znači da je 5A žica uštimana te možemo krenuti na sljedeću žicu.

C C# D D# E F F# G G# A A# B


  

6.E žica (najdeblja) - 82.4 Hz

kromatski štimer, štimanje gitare, gitara štimanje, kako naštimati gitaru
Nakon trzanja 6.E žice, kromatski štimer pokazuje da se intonacija žice nalazi na tonu F točnije na frekvenciji 88.5 Hz što je po kromatskoj ljestvici pola ton više od E tona. Žicu je u ovom slučaju potrebno opustiti.
C C# D D# E F F# G G# A A# B
kromatski štimer, štimanje gitare, gitara štimanje, kako naštimati gitaru
Nakon opuštanja 6.E žice za otprilike 1/2 okretaja dobivamo E ton, te dodatnim laganim okretajima (fino štimanje) centriramo frekvenciju, odnosno pokazatelj na 82.4 Hz (sredinu), što znači da je 6.E žica uštimana te smo time završili štimanje svih 6 žica akustične gitare.

C C# D D# E F F# G G# A A# B





Nakon što ste završili postupak štimanja s kromatskim štimerom odsvirajte jedan  akord za gitaru , po mogućnosti onaj koji se svira preko svih 6 žica gitare, recimo G akord ili E akord. To radimo iz razloga da se uvijerimo da je postupak štimanja uspio te da su sve žice uštimane. Trzajte svaku žicu pojedinačno i slušajte odnos između žica, ukoliko vam se učini da jedna od žica u akordu zvuči čudno, ponovite postupak štimanja za tu određenu žicu, te nakon toga ponovite akord. Postupak provjere ponavljajte sve dok ne budete zadovolji kako zvuči akord.


Savjeti za štimanje gitare
  • Uvijek uštimajte gitaru prije nego je krenete svirati. 
  • Izbjegavajte ostavljati gitaru u prostorijama s velikim promjenama temperature. Razlika temperatura jako utječe na samu gitaru a posebno na štim gitare. Također i najmanji udarci ili padovi gitare mogu raštimati gitaru. Za najbolju zaštitu odložite je u kofer ili kvalitetniju navlaku, to se posebno odnosi ukoliko gitaru nosite na satove gitare ili svirku.
  • Bez obira na kromatski štimer svima preporučam da vježbate tradicinalnu metodu štimanja gitare po sluhu, odnosno relativno štimanje koje smo obradili u članku štimanje gitare. Vježbanje štimanja gitare po sluhu, s vremenom, učiniti će vas boljim glazbenikom. Naravno ukoliko ste u bučnom okruženju, štimanje gitare metodom 5. praga neće vam puno pomoći.  Zato je dobro sa sobom uvijek imati kromatski štimer koji će vam olakšati posao štimanja gitare.  
  • Ukoliko mjenjate žice na gitari, naučite ih postavljati na ispravan način. Loše postavljene žice mogu jako utjecati na štim gitare.
  • Da bi žica gitare duže ostala u štimu, pri štimanju uvijek pokušajte zatezanjem uštimati žicu radije nego opuštanjem. Recimo ako štimate 1.E žicu i na displeju kromatskog štimera intonacija žice pokazuje povišeni ton E, umjesto da lagano opuštate žicu da bi centrirali pokazatelj na sredinu tona E radije je prvo malo više opustite te je ponovo lagano zatežite do tone E. Sa ovim sistemom štimanja žice na gitari će više držati štim.
Print Friendly and PDF