Dijelovi gitare

Dijelovi gitare. U ovom članku upoznati ćemo se  sa dijelovima električne gitare. Osim savladavanja teoretskog dijela važno je upoznati se sa anatomijom i djelovima instrumenta kojeg sviramo. Nećemo previše ulaziti u tehničke specifikacije, navesti ćemo samo osnovne funkcije svakog dijela gitare.




Glava gitare

Glava gitare se nalazi na gornjem djelu vrata gitare na kojoj su pričvršćene mašinice ili zatezači za žice. Svaka gitara ima drugačiji izgled i dizajn glave, ovisno o proizvođaču. Možemo reći da je glava gitare zaštitni znak svakog proizvođača. Dakle ovisno o proizvođaču, na nekim gitara možemo vidjeti mašinice poredane u nizu od 6 komada (kao na modelu Fender gore prikazanog) ili 7 komada kod nekih modela Jackson, ESP, BS Rich itd... .Također na nekima modelima ćemo vidjeti mašinice postavljene s lijeve i desne strane. Točnije 3 sa lijeve i 3 sa desne strane (kod standardnih 6 žičanih gitara). Takva raspored mašinica je jedan od zaštitnih znakova Gibson gitara, ali naravno danas takve postavke mašinica koriste i mnogi drugi proizvođači.

dijelovi gitare, djelovi gitare, gitara dijelovi, dijelovi električne gitare, anatomija gitare


 Vrat Gitare

Vrat gitare sastoji se od dva dijela drveta. Glava i stražnji dio vrata u većini slučajeva su napravljeni su od jednog komada drveta (najčešće su to mahagonij ili javor), Također postoji nekoliko profila vrata gitare, dakle imamo profile C, D, V i U (oblici profila na donjoj slici). Pod stražnji dio podrazumijevamo onaj dio koji hvatamo dlanom i palcem pri sviranju. 
dijelovi gitare;djelovi gitare, gitara dijelovi, dijelovi električne gitare, anatomija gitare
Različiti profili vrata gitare
Prednja strana vrata gitare napravljena je od drugog komada drveta (najčešće od palisandara poznatijeg kao rosewood ili od javora - maple). Prednju ili gornju stranu vrata zovemo hvataljka (fretboard) koja također dolazi u dva različita profila, dakle imamo popularni C-shape ili radius profil, te Flat ili ravni profil. Po hvataljci su raspoređeni pragovi, dakle to je strana koju koristimo za sviranje.



Mašinice

Mašinice sa mehanizmom lock-tune
Mašinice za gitaru služe za štimanje žica. Mašinice i glave mašinica nalaze se pričvršćene na glavi gitare. Kroz glavu mašinice provlačimo žice te okretajima u smjeru kazaljke na satu (ili obrnuto) zatežemo ili opuštamo žice na gitari. Osim naravno žica, mašinice su jedne od važnijih dijelova gitare iz razloga što će njihova kvaliteta utjecati na stabilnost intonacije vaših žica. Imamo dvije vrste mašinica, one obične (koje inače dolaze serijski na gitarama) i mašinice s drugačijim mehanizmom (sistemom lock-tune), odnosno sa mehanizmom zaključavanja. Svima koju su u mogućnosti svakako preporučam da nadogradite obične mašinice na lock-tune sistem jer će stabilnost intonacije biti puno bolja. Također kao što smo naveli na početku članka, ovisno o prizvođaču gitare, najčešće kod Fender gitara, ali i drugih električnih gitara dolaze u nizu od 6 komada (na nekim modelima 7 i 8 komada u nizu) ili kod Gibson gitara i njima sličnih modela 3 sa lijeve strane i 3 sa desne strane (kod 12-to žičanih gitara možemo vidjeti 6 mašinica sa lijeve i 6 sa desne strane). Primjer rasporeda mašinica na glavi gitare možete vidjeti na gornjoj slici.

Hvataljka (Fretboard)

vrat gitare,dijelovi gitare,djelovi gitare,gitara dijelovi,dijelovi električne gitare,anatomija gitare
Drvo korišteno za izradu Hvataljke - Fretboarda
Kao što smo ranije naveli, na prednjoj strani vrata - hvataljci nalaze se raspoređeni pragovi i markeri pozicija. Prostor hvataljke, odnosno prostor između pragova zovemo polja. Dakle polje je prostor na hvataljci gdje prstima pritiščemo žicu između dva praga, te time prizvodimo željeni ton. Za izradu hvataljke se najčešće koriste javor (maple), palisandar (rosewood) i ebanovina (ebony). Najlaške ćete ih raspoznati po boji (pogledaj sliku). Hvataljka dolazi u dva različita profila : prvi je profil radius - shape, dok je drugi Flat - ili ravan vrat. 

dijelovi gitare,djelovi gitare,gitara dijelovi,dijelovi električne gitare,anatomija gitare,vrat gitare
Primjeri radius i ravne hvataljke - fretboarda

Pragovi

Pragovi su raspoređeni po hvataljci (fretboard). Postoje različiti materijali koji se koriste za izradu  pragova. Pravilo je jednostavno kvalitetniji materijali, duži rok trajanja. Naravno na njihov vijek trajanja uz materijal izrade utječe i način sviranja, visina žica itd... Također postoje različiti oblici i veličine. Broj pragova na električnim gitara se kreće od 21 do 24, na nekim vanserijskim gitarama i više.

Markeri - umeci

Markeri, umeci, točkice (nazovite ih kako želite) nisu samo ukrasi na gitari nego imaju i svoju svrhu. Označuju određene brojeve pragova  da se lakše orijentirate pri sviranju. Znaju biti ugravirani u samu hvataljku ili na bočnoj gornjoj strani vrata gitare. Postavljeni su na polja 3., 5., 7., 9., 12., 15., 17., 19., 21., itd.

Kobilica - Nut

Svrha kobilice je da drži žice u fiksnom položaju u odnosu na vrat gitare, s ravnomjernim razmakom među žicama. Žice na električnoj gitare leže na dvije točke, na kobilici (Nut) i na sedlu od mosta. Kad trznemo žicu, vibracija žice kreće od kobilice prema mostu gitare. Također treba napomenuti da postoji nekoliko vrsta materijala koji se koriste za izradu kobilice, na jeftinijm gitara kobilice su u većini slučajeva plastične, a na kvalitetnijim gitarama su koštane, grafitne, metalne. Odabir kobilice napravljene od određenog materijala utječe na kvalitetu tona koji dobijamo i gitaristi ih biraju ovisno o željenom tonu koji žele postići. Po mom osobnom mišljenju mislim da su koštane kobilice definitivno najkvalitetnije.

vrat gitare,dijelovi električne gitare,dijelovi gitare,gitara dijelovi,mašinice za gitaru
Različiti tipovi materijala korišteni za kobilice - nut
Kopča - zakačka

Električne gitare imaju dvije kopče. Prva se nalazi na bočnoj strani donjeg dijela gitare, dok druga na gornjem dijelu tijela gitare (kako je prikazano na gornjoj slici). Također obične kopče možemo zamjeniti i kopčama sa osiguračem (Strap Lock), odnosno kopče sa sistemom zaključavanja remena. Time se osiguramo da ne dođe do nenadanog otkačivanja remena sa gitare pri sviranju, te pada i oštečivanja same gitare. Strap Lock je jako popularan među gitaristima jer jednom kad ga postavite možete se bezbrižno kretati po pozornici i uživiti u glazbu vašeg benda bez strahovanja da će se remen otkačiti. Kod akustičnih gitara kopča za remen se nalazi na donjoj bočnoj strani gitare, dok drugi dio remena vezujemo za prostor između vrata i glave gitare. Također na nekim modelima akustičnih gitara (većinom kod  manjih rezonantnih kutija) imamo i dvije kopče postavljene kao kod električnih gitara.


Šipka u vratu - Truss rod

(Truss rod) Metalna šipka je dio gitare koji se nalazi u vratu, točnije između hvataljke i stražnjeg dijela vrata, dakle prolazi cijelom dužinom od glave do tijela. Koristimo je za stabiliziranje (namještanje), odnosno za zatezanje ili opuštanje vrata gitare, koji se s vremenom, radi utjecaja vlage, temperature ili velike tenzije žica iskrivi. Na samom kraju ili početku šipke (ovisno o modelu gitare) nalazi se ulaz za "imbus" ključ, kojim (ukoliko je vrat kriv) po potrebi malim pomacima opuštamo ili zatežemo vrat gitare okretajima ključa. Okretanjem ključa u smjeru karaljke na satu zatežemo vrat, a u suprotnom smjeru opuštamo vrat. Namještanje šipke, osim na vrat, utječe na intonaciju gitare i visinu žica.

Magneti - Pickup

djelovi gitare, djelovi gitare, gitara djelovi, dijelovi električne gitarePickup ili magneti za gitaru detektiraju vibracije žica te ih pretvaraju u električni signal koji zatim putuje kablom ili bežično do pojačala i pretvara ga u zvučni signal. U osnovi razlikujemo dvije vrste magneta, dakle imamo PASIVNE i AKTIVNE. Pasivni nemaju potrebu za betarijom, dok aktivni imaju. Također svaki magnet (pickup) daje specifičan ton, a dijelimo ih na SINGLE-COIL (jedna zavojnica) i DOUBLE-COIL-Humbucker (dvije spojene zavojnice).


Prekidač - Preklopnik

Zadaća preklopnika je da preklapa - mijenja pozicije magneta u željenu kombinaciju. Dakle pomoću preklopnika odabiremo preko kojeg ćemo magneta poslati električni signal (vibracije žica) u izlazni jack. Za primjer ćemo uzeti magnete na Fender Stratocaster modelu, gdje preklopnik ima 5 pozicija.
  1. pozicija - položaj preklopnika u potpuno donjem položaju odabiremo magnet bliže mostu.
  2. pozicija - položaj preklopnika između donjeg i srednjeg položaja odabiremo zadnji i srednji magnet.
  3. pozicija - položaj preklopnika u sredini odabiremo srednji magnet.
  4. pozicija - položaj preklopnika između srednjeg i gornjeg položaja odabiremo srednji i prednji magnet (magnet bliže vratu).
  5. pozicija - položaj preklopnika u potpuno gornjem poožaju odabiremo magnet bliži vratu.
Zvuk (električni signal) koji se proizvodi kroz svaki magnet je drugačiji, zato je osnovna zadaća preklopnika da gitaristu omogući prebacivanje između tih različitih tonova (magneta) radi dobivanja željenog zvuka.

Potenciometri 

Potenciometri na gitari su spojeni s magnetima. Pomoću njih imamo opciju kontroliranja glasnoće i tona magneta. Raspon je numeriran od 0 do 10. Ponovo ćemo za primjer uzeti model Fender stratocaster koji ima tri potenciometra.
  1. Potenciometar "VOLUME" - kontrolira glasnoću svih magneta
  2. Potenciometar "TONE" srednji - kontrolira raspon tona magneta bliže vratu
  3. Potenciometar "TONE" - kontrolira raspon tona na srednjem magnetu
Most i Sedlo

Glavna uloga mosta kod svih gitara je da drži žice u fiksnom položaju. Postoje fiksni ili pokretni mostovi. Osim mehanizama za podizanje ili spuštanje žica (sedla), kod nekih modela imamo sistem finog štimanja (Floyd Rose). Također na gotovo svim modernijim modelima električnih gitara, most ima sedlo koji je podesiv za svaku žicu posebno. Recimo, ako je žica koju svirate praznu uštimana, ali kad tu istu žicu pretisnete na hvataljci i odsvirate ton i taj ton nije intoniran, odnosno ton je povišen ili snižen. Taj problem možete riješiti namještanjem sedla kod te određene žice (namještanje se vrši inbus ključem). U praksi, snižene tonove možemo rješiti pomicanjem sedla za naprijed, a povišene pomicanjem sedla unatrag. Visina (podizanje ili spuštanje) žica također se regulira na sedlu, dakle oba mehanizma na sedlu mnogo utječu na intonaciju gitare.

Zaštitna ploča

Žaštitna ploča je najčešće izrađena od plastike i se nalazi ispod žica gitare. Glavna uloga zaštitne ploče ili pickguarda je da zaštiti finiš gitare od tragova trzalice. Također osim svoje osnovne svrhe - zaštite, gitarsti ih posebno vole jer su dekorativni dio gitare i možete ih kupiti u različitim teksturama i bojama.

Jack ulaz

Jack ulaz je ulaz u gitaru gdje spajate kabel iz pojačala.
Print Friendly and PDF