Gitarski multiefekti i pedale za gitaru

gitarski multiefekti, pedale za gitaru, distorzija, multiefekt za gitaru
Gitarski multiefekti i pedale za gitaru
Gitarski multiefekti i pedale za gitaru su elektronički uređaji koji mjenjaju i obrađuju izvorni zvuk glazbala ili bilo kojeg drugog audio izvora. Iako postoje mnogo različitih efekata koji se trenutno koriste na tržištu, možemo ih podijeliti u dvije kategorije. U prvo kategoriju možemo svrstati efekte koji se koriste za takozvano "bojanje" izvornog zvuka, dok u drugu kategoriju spadaju oni efekti koji se koriste da potpunu transformaciju i mjenjanje izvornog zvuka glazbala. Multiefekti se najčešće koriste tijekom live nastupa ili u studiju. Najčešće se upotrebljavaju za obradu izvornog zvuka električne gitare, bas gitare, vokala i klavijatura, također često se koristi i kod akustičnih instrumenata, akustične gitare, bubnjeva i ostalih udaraljka. Primjeri uobičajenih efekata su Wah pedale, Fuzzbox pedale, Reverb pedale i distorzija.

Ovisno o želji glazbenika i praktičnosti korištenja, multiefekti danas dolaze u više verzija :
  • Multiefekti smješteni u pojačalo (ugrađeni multiefekt)
  • Stompboxes ("nožne" pedale, pojedinačne pedale - single pedal, multiefekt pedale)
  • Rackmounts (standardna multiefekt rack jedinica smještena u rack)
Profesionalni gitaristi vode posebno računa koju gitaru i koji multiefekt za gitaru kupuju. Stil glazbe koju svirate vodit će vas u istraživanje i traženje određenog efekta ili multiefeka koji će zadovoljiti vaše potrebe. Ljudi koji slušaju i prate glazbu mogu prepoznati "ton" određenog gitarista samo preko audio snimke, razlog tome je što poznati rock, blues i jazz gitaristi ulažu puno truda i novca u nalaženju njihovog, kako popularno kažu "signature sound" tona, a njega dobijaju u istraživanju i kombiniranju različitih gitara i gitarskih multiefekta. Tu bi svakako trebalo spomenuti par gitarističkih velikana poput Eric Clapton, Carlos Santana, Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Joe Satriani itd...

Kad kao početnik u svemu tome krenete u kupovinu pedale za gitaru, situacija može biti poprilično frustrijajuća. Konstanto vam se vrti pitanje : "Trebam li kupiti multiefekt pedalu ili ići s jednom analognom stompbox pedalom?". Na to pitanje je poprilično teško odgovoriti jer opet ovisi što planirate svirati, odnosno koji stil ili koji zvukovi su vam draži. Pokušati ćemo objasniti prednosti pedala za gitaru i multiefekta za gitaru.


Gitarski multiefekti - Zašto kupiti - Prednosti ?

gitarski multiefekti, pedale za gitaru
Gitarski multiefekti
Postoje jako velike prednosti u korištenju multiefekt pedala u odnosnu na single pedale. Prva prednosti je što su multiefekt pedale daleko jeftinije i pristupačnije s obzirom što dobijate. Za primjer uzmimo da se cijena single pedale kreće od 500 - 900 kuna (kvalitetnijih) pa i više, dok se kod multiefekata cijena kreće od 1500 - 5000 kn, naravno ima ih skupljih modela. Za razliku od Single pedale koja vam nudi samo jedan konkretan efekt, dok u multiefekt jedinici dobivate stotine i stotine pripremljenih efekata za gitaru, sve što trebate je samo odabrati. Istina vjerovatno možda i neće koristi sve ponuđene efekte, ali to je manje bitno, jer ako niste sigurni odakle krenuti multiefekt je svakako najlogičniji izbor za početak. Bitno je napomenuti i napajanje jedinice, iako manje bitno nije i zanemarivo. U paketu s multiefektom dolazi adapter za napajanje, dok kod pedala za gitaru ne dolazi u paketu s pedalom nego ga morate kupovati naknadno što je dodatni trošak od minimalno 150 kn. Još jedna velika prednost u odnosno na single pedale je u tome što možete sami "editirati" i stvarati nove presets - efekte po svojoj volji i želji, snimiti ih i koristiti po potrebi. 

Gitarski multiefekti - Zašto kupiti - Mane ?

Sad kad smo nahvalili multiefekt za gitaru i naveli njegove prednosti, vrijeme je da ga malo i kritiziramo i nevedemo par njegovih mana. Ukoliko namjeravate kupiti multiefekt za gitaru, svakako kupite, ukoliko je to moguće kvalitetniji, vidjet ćete isplatiti će vam se! Zašto? Iz osobnog iskustva mogu reći da su "jeftini" multiefekti NEPOUZDANI. Budući da sam imamo mnogo multiefekata do sada, dešavalo se da me ostave na cijedilu usred svirke, što je najgore što vam se može dogoditi ! Jeftini multiefekti su tako loše dizajnirani da im u slučaju kvara niti servis ne pomaže jer je često slučaj da ni tamo ne mogu dijagnosticirati problem, a i ako nađu problem ne isplati se popravljati. Nakon svega ovoga dolazimo do zaključka : Želite li riskirati da i vaša oprema prestane raditi usred vaše svirke? Mislim da ne. Zato kupujte pametno.


Pedale za gitaru - Single pedale - Zašto kupiti ?

Pedale za gitaru
Pedale za gitaru
Svatko zna da digitalno stvoreni zvukovi nikada neće biti autentični kao kod analognih pedala. Činjenica kod digitalnih efekata je u tome što jednostavno pokušavaju oponašati taj autentični, analogni ton. Naravno, postoje multiefekti koji simuliraju potpuno originalan ton analognih pedala, ali od većine možete očekivati da neće pružiti kvalitetu zvuka analognih pedala. Single pedale za gitaru su konkretne i jednostavne, imate odeđeni efekt i nekoliko potenciometra na pedali za namještanje tog određenog efekta i to je to, dakle jednostavne su za koristiti. Svakako preporučujem single pedale za gitaru gitaristima koji su se već upoznali s multiefektima za gitaru i znaju na koji konkretan zvuk gitare ciljaju.



Zaključak : Gitarski multiefekti ili
Pedale za gitaru ?

Ako stvarno želite znati moje mišljenje, ja bih rekao da ne preporučujem da koristite multiefekt pedalu u live okruženju. Da, definitivno možete ga koristiti za vježbu, snimanje ili probe, ali jednostavno nisu dovoljno pouzdani (barem ne oni jeftiniji) za korištenje u live situaciji. Iznimka su oni kvalitetniji multiefetki za gitaru poznatih proizvođača.

Print Friendly and PDF